Učitavanje...
Ukupno:0,00 RSD
Korpa
Beograd:011 424-32-15 Novi Sad:021 630-27-78 Kragujevac:060 444-09-52 Podgorica:+382 (67) 322-874

O nama

Oracal Polikarbonati d.o.o. je porodična firma, registrovana 2002 godine, ali želimo odmah naglasiti da iskustvo na kom je nastala datira iz ranijih vremena, sa početkom najkasnije negde od 1970 godine.

Osnivač je Dejan Karić kao treća generacija u porodičnom nizu koji samostalnim preduzetništvom u okviru svoje najuže porodice stvara „svoj san“. Zašto uopšte spominjemo tri generacije unazad, neku već davnu prošlost sa kraja drugog svetskog rata? Upravo zbog današnjeg vremena, jednog još uvek nesigurnog turbulentnog vremena sa mnogim nejasnim poreklima imovine i samim tim i nejasnih razloga nastanka firmi. Takođe želimo da stavimo jasan naglasak na vrednostima porodičnih nasleđa i permanentnog napretka kroz nova znanja, a bez mešanja politike i biznisa.

Svi znamo da osnovu svake jake ekonomije u svetu čine porodična mala i srednja preduzeća. Takođe svi znamo poslovnu izreku „potrebno je nekoliko generacija da se dobar biznis i bogatstvo stvori, a samo jedna da se sve poništi i propadne“. Upravo zato i želimo da napomenemo koliko vremena, znanja, zalaganja i pozitivne energije je uloženo u ovu firmu, a bez prevelikih i nerealnih očekivanja o nekakvom velikom bogatstvu. Sa umerenom dozom preduzetničkog ponosa ističemo da se u našoj porodici decenijama živelo, a i sada živi skoro isključivo od svog samostalnog rada, onoliko koliko su zakon, vlast i društveno uređenje dozvoljavale samostalno preduzetništvo.

Pomenute 1970 godine odlaskom druge generacije porodice na rad u Nemačku, počinje sticanje iskustva o modernom načinu života i poslovanja kakvo mi danas poznajemo. Mogli bi se vratiti još jednu generaciju unazad ali to su već bila neka sasvim druga vremena, drugo društveno uređenje u kome samostalna inicijativa nije bila blagonaklono posmatrana. Sledi povratak u Srbiju i osnivanje prve samostalne firme 1978 godine. Nakon samo 10 godina, 1988 godine odlazak treće generacije u inostranstvo, ovaj put u Švajcarsku, i ovog puta iskustvo se stiče nešto duže, odnosno dodatnih 19 godina inostranog iskustva.

Sva ta iskustva stečena u dve najrazvijenije ekonomije Evrope su dala osnovu funkcionisanja firme, naravno prilagođena vremenu i mentalitetu današnje moderne Srbije.

Osnivanje Oracal Polikarbonati d.o.o. je usledilo iz kupovine jednog dela poslovanja tadašnje privatne firme „Oracal Jugoslavija d.o.o.“ 2002 godine, pod prvobitnim nazivom „Oracal SC“ sa sedištem u Smederevu, u porodičnoj kući koja je u vlasništvu od 1972 godine, i jednim prodajnim mestom u Beogradu, sa oko 5 zaposlenih. Širenje poslovanja sledi 2005 godine, kupovinom naredne privatne firme „Polikarbonati d.o.o.“ i preuzimanje poslovnice u Novom Sadu, broj zaposlenih raste na oko 15. Imenu se dodaje naziv kupljene firme i zato danas aktuelni i malo neuobičajeno dug naziv „Oracal Polikarbonati“.

Kupovinom tih privatnih firmi preuzimana su i zastupništva najpoznatijih Evropskih proizvođača koji su decenijama u samom vrhu po kvalitetu a i po veličini proizvodnje u svojim segmentima poslovanja. Takođe tim kupovinama je preuzeto i ono najbolje iz znanja i iskustva tadašnjeg vlasnika, time dodatno unapredili postojeća znanja i postavili sigurniji temelj daljem održivom rastu firme.

Odlukom o definitivnom povratku osnivača u Srbiju 2007 godine ubrzava se rast firme, povećava broj zaposlenih i izgrađuje sopstveni objekat 2009 godine. Uvođenjem sistema menadžmenta poslovanja po standardima ISO 2001:2008 dodatno se podiže ukupni kvalitet poslovanja 2011 godine. Širenje poslovanja permanentno se nastavlja otvaranjem prodajnog objekta u Crnoj Gori, u Podgorici februara 2012 godine, broj zaposlenih raste na oko 35.